Geleauto4.png

"Gedrag is een keuze"
Historie

 

In het werk van Orlemans en Orlemans staan twee begrippen centraal: gedragsverandering en kennisverwerving. Deze sleutelbegrippen worden voor het eerst geintroduceerd in de scriptie van Henny Orlemans uit 1978.

Onder leiding van Hans Orlemans werden deze verder uitgewerkt in syllabi en trainingsprogramma's. Hans Orlemans studeerde psychologie en promoveerde te Leuven op een experimenteel groepsdynamisch onderzoek. Zijn boek 'Inleiding tot de gedragstherapie' handelt grotendeels over leerprocessen en stond in 1992 op de zevende plaats in de toptien van honderd jaar psychologieliteratuur in Nederland. In 2001 verscheen de vierde oplage van de vijfde druk.

De trainingen van Orlemans & Orlemans sluiten grotendeels aan bij de wetenschappelijke bevindingen van de psychologie. Het bureau heeft nog steeds nauwe contacten met het Psychologisch Laboratorium te Leuven.

De syllabi van Orlemans & Orlemans geven beknopt en helder inzicht in de psychologische achtergronden van de trainingen. De leerprocessen zijn leidraad voor de oefeningen die in de training plaatsvinden.